Veiligheidsnorm ISO 20471 Hoge zichtbaarheidskleding

Onze kleding voldoet aan de nieuwe EN ISO 20471 normering: hoge zichtbaarheidskleding voor professioneel gebruik. Maar wat houdt dat nu precies in? Aan welke eisen moet de kleding dan voldoen?

Het cijfer naast het pictogram in het label geeft aan in welke klasse het artikel valt. Dat hangt af van de minimum oppervlakte fluorescerend en reflecterend materiaal:

 • Klasse 3 vereist 0,8 m² fluor oppervlak en 0,2 m²
  reflecterend oppervlak.
 • Klasse 2 vereist 0,5 m² fluor oppervlak en 0,13 m²
  reflecterend oppervlak.
 • Klasse 1 vereist 0,14 m² fluor oppervlak en 0,10 m²
  reflecterend oppervlak.

Het fluorescerende materiaal is beschikbaar in de kleuren oranje, geel en rood. De kleurcoördinaten en de luminantiefactor moeten binnen bepaalde grenzen vallen
(luminantiefactor is de hoeveelheid licht die door een oppervlakte wordt uitgestraald, voor en na belichting). Tevens worden er eisen gesteld aan de kleurechtheid van zowel de fluorescerende kleuren als de contrastkleuren.

Welke eisen worden er in de norm gesteld?

 1. Voorwaarden bij het plaatsen van de reflecterende banden:
 • De breedte van de reflecterende banden bedraagt minstens 50 mm (anders telt het niet mee in de oppervlakte berekening en wordt het als decoratie gezien).
 • Onderbreking (voor sluiting systeem of naad) in de band van retroreflecterend materiaal is maximaal 50 mm. Het totaal van dergelijke onderbrekingen zal niet meer zijn dan 100 mm in iedere band rond lichaam en 50 mm rond mouwen en broekspijpen.
 • De ruimte tussen 2 reflecterende banden moet tenminste 50 mm zijn (met een maximale hoek van 20°) en deze banden moeten minimaal 50 mm van de onderkant van het kledingstuk verwijderd zijn (zoals van de zoom van de broekspijpen).
 • De reflecterende banden kunnen op diverse manieren aangebracht zijn. Alleen als ze volgens voorschrift aangebracht zijn, tellen ze mee in de oppervlakte berekening. Dit houdt in dat de torso, de benen en de armen 2x omsnoerd moeten worden (of 1x horizontaal met verticale banden over de schouder).
 1. Voorwaarden voor het fluorescerende materiaal:
 • Het fluorescerend materiaal moet de torso, de mouwen en de benen minstens 5 cm omcirkelen.
 • Onderbrekingen van fluorescerend materiaal door reflecterende banden zijn toegestaan (zoals het geval bij Rijkswaterstaatkleding: de verticale reflectieband van 25 mm over de mouwen en pijpen).
 • De verhouding fluorescerend materiaal voor en achter zal gelijk zijn aan 50% +/-10%.

Wilt u meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via T 0049 (0) 6391 9929010 of info@ressivsafety.de. We helpen u graag verder!

 

 

 

Bekijk al onze partners
“Wij zijn specialist in het afstemmen van uw eigen huisstijl op uw bedrijfskleding.”